SSD-urile au căpătat o foarte mare popularitate în ultimii ani, devenind suportul principal de stocare utilizat în calculatoare dar în principal în laptop-uri. Tehnologia utilizată pentru stocarea datelor este însă total diferită de cea utilizată de HDD-uri și din acest motiv, problema recuperării datelor șterse este complet diferită.
SSD-urile, ca să funcționeze în parametrii optimi, au nevoie de optimizarea spațiului liber, astfel încât scrierile ulterioare să se poată desfășura în condiții cât mai bune. Pentru acest lucru, SSD-urile utilizează comanda TRIM pe care o primesc de la sistemul de operare atunci când sunt șterse date. Explicația necesității unei asemenea funcții în cazul SSD-urilor ține de modalitatea de funcționare a memoriilor flash care stau la baza acestora. În cazul ștergerii datelor de pe un HDD clasic (atenție, nu SMR, pentru că acolo este cu totul o altă poveste), spațiul ocupat de fișierele șterse se marchează ca fiind disponibil la nivelul sistemului de fisiere, iar atunci când este nevoie de a salva date noi, pur și simplu se scrie peste cea ce era deja salvat (WRITE). În cazul SSD-urilor, care folosesc memorii flash NAND, acest proces nu este chiar atât de rapid deoarece nu se poate aplica o scriere (WRITE) dacă nu a a fost făcută în prealabil o ștergere a blocurilor respective (ERASE). Ca și timp de execuție, ERASE-ul este mult mai mare consumator de timp decât WRITE-ul și dacă s-ar efectua împreună, SSD-urile ar fi mult mai lente (exemple: SSD-urile utilizate pe Windows XP sau cele pentru care s-a dezactivat TRIM-ul de la nivelul sistemului de operare), anulând principalul beneficiu al acestora – viteza. Pentru rezolvarea acestei probleme se utilizează comanda de care am vorbit deja: TRIM. Cu ajutorul acesteia, SSD-ul este informat de către sistemul de operare ce anume trebuie să șteargă (ERASE) astfel încât spațiul respectiv să poată primi noi date în condiții optime. Principalul efect din punctul de vedere al recuperării datelor este acela că din zonele pe care SSD-ul a executat comanda TRIM, nu mai pot fi recuperate date sub nicio formă deoarece acestea nu mai există fizic pe SSD.
Acum câteva cuvinte despre analiza acestor cazuri. Am avut foarte multe discuții în care clienții ne-au întreabat ce programe utilizăm pentru a recupera date șterse de pe SSD-uri deoarece ei au încercat diverse programe găsite sau recomandate pe Internet și deși acestea “găseau” fișierele, totuși, după recuperare, datele nu erau utilizabile. De aici se trăgea concluzia că programul X sau Y nu era suficient de bun. Ideea este că problema în sine nu ține de un program sau altul ci de înțelegerea corectă a lucrurilor. Spre exemplu, Windows-ul utilizează ca sistem de fișiere NTFS-ul. Acesta este construit ca o structură ascunsă utilizatorului (un fel de fișier intern ascuns), care se numește MFT (Master File Table). În această structură sunt ținute toate informațiile cu privire la fișierele de pe suportul de stocare (denumiri, datele și orele creării/accesării/modificării, diverse atribute, dar și foarte important, localizarea fizică a acestora, adică adresele blocurilor cu date). Atunci când se sterge un fișier, acesta este marcat ca fiind șters în MFT iar Windows-ul îi spune SSD-ului să execute TRIM-ul pe spațiul unde acesta era stocat. Însă, înregistrările cu privire la existența acestuia rămân în MFT. Astfel, programele de recuperare găsesc denumirea fișierului dar și alte atribute (pe care le accesează din MFT), iar apoi “recuperează” fișierul din spațiul în care acesta ar fi trebuit să fie. Însă acolo deja nu se mai găsesc date deoarece au fost șterse de către TRIM și prin urmare va fi recuperat un fișier corect ca denumire, cu data și oră corectă, dimensiune corectă, însă fără conținut valid. Totul poate fi comparat cu o carte în care MFT-ul este cuprinsul acelei cărti iar paginile conținutul. Prin ștergerea unui capitol, paginile ocupate de acesta se înlocuiesc cu pagini albe. In cuprins vedem că a existat capitolul respectiv, însă daca vrem să il citim, vom observa că paginile nu conțin nimic.
În concluzie, datele șterse de pe SSD-uri nu se mai pot recupera. Însă este bine să cunoșteți următorele detalii:
-
Funcția TRIM este activă implicit in toate sistemele începând cu anul 2010.
-
Acțiunea TRIM-ului este foarte rapidă. Poate dura foarte puțin din momentul în care datele au fost șterse până când acestea devin irecuperabile. Durata este dependentă de capacitatea SSD-ului și de cantitatea de date ștearsă.
-
QUICK FORMAT-ul în general șterge translatorul SSD-ului și ulterior informațiile nici măcar nu mai sunt accesate din celulele de memorie deoarece SSD-ul „știe” că nu mai are date pe el și întoarce la scanarea cu diverse programe sectoare 00 (sectoare goale).
-
Primul pas care trebuie făcut în momentul în care v-ați dat seama că ați șters datele este să opriți imediat alimentarea SSD-ului. Odată primită comanda TRIM de către SSD, aceasta continuă să fie executată în background chiar dacă SSD-ul este doar alimentat, fără a fi și conectat la calculator. De accea, este o idee total greșită să se încerce recuperarea datelor cu diverse „programe” de recuperare de pe Internet.
-
Dacă se oprește imediat SSD-ul după ștergere, sunt unele șanse ca datele să fie recuperate însă acest lucru presupune suport pe partea de hardware și firmware pentru modelul specific de SSD. Mai întâi trebuie blocat accesul controlerului la memoriile NAND și ulterior încărcarea prin interfață a unui firmware modificat, cu toate rutinele TRIM dezactivate, urmată de citirea tabelelor de translație și refacerea unui translator virtual astfel încât să permită accesarea directă dar și în ordinea corectă a celulelor de memorie pentru a obține acces la date. După cum puteți vedea, recuperarea datelor de pe SSD-uri nu are nicio legatură cu programele „magice” de recuperare de pe Internet.
Pentru mai multe informații sau completări ne puteți contacta oricând (https://www.quartz.ro/contact/).