Seagate Rosewood
By QUARTZ / Blog / 0 Comments

Seagate Rosewood

De aproape doi ani de zile piata este inundata de foarte multe disk-uri Seagate de o calitate foarte slaba. Nu mai este niciun secret faptul ca disk-urile produse de acesta companie sunt mai ieftine, dar si mai slab calitative. Dintre toate Seagate-urile care s-au vandut si se vand in ultima perioada, se evidentiaza unele modele ultra slim, de 2.5” care sunt utilizate in carcase Ultra Slim Portable, dar si in laptop-uri. Este vorba de modelele de disk-uri ST500LM030 (500GB), ST500LM032 (500GB), ST500LM033 (500GB), ST500LX025 (500GB SSHD), ST1000LM035 (1TB), ST1000LM038 (1TB), ST1000LX015 (1TB SSHD), ST2000LM007 (2TB), ST2000LM010 (2TB), ST2000LX001 (2TB SSHD).

Aceste hard disk-uri au un design nou, mai simplificat. In locul traditionalului capac metalic solid acestea dispun de unul foarte simplu, iar sigilarea efectiva a disk-ului se face cu ajutorul etichetei adezive. Seagate a fost nevoit sa adoptate aceasta solutie pentru a putea introduce in 7mm (inaltimea disk-ului) doua platane si 4 capete de citire/scriere (modelul de 2TB). Dezlipirea etichetei expune in mod direct platanele si capetele de citire/scriere la praful ambiental.

In afara de diferentele despre care am vorbit mai sus, firmware-ul acestor discuri este foarte diferit de cel folosit in modelele anterioare, accesul in modul tehnic (factory mode) fiind blocat, iar modificarea acestuia destul de dificila.

In multe cazuri, calitatea slaba a acestor disk-uri face ca acestea sa se defecteze dupa numai cateva saptamani de utilizare, de cele mai multe ori intalnindu-se probleme la capetele de citire/scriere sau la MC (media cache). Media Cache-ul este o structura speciala pe disk, situata intr-o zona a platanelor cu timp de acces foarte bun, unde sunt de obicei stocate informatiile cel mai des utilizate. Din multe puncte de vedere aceasta structura poate fi comparata cu memoria flash din SSHD-uri. Coruperea acestei componente face ca disk-ul sa nu se mai poata initializa corect, iar “resetarea” incorecta a acestuia poate duce la pierderea partiala a datelor de pe disk.

Daca, in general, problemele generate de MC se rezolva relativ usor, schimbarea capetelor de citire/scriere este foarte dificila din cauza diversitatii pieselor de schimb, a calitatii slabe a suportului magnetic de la nivelul platanelor, pe care se face efectiv inregistrarea dar si a arhitecturii firmware-ului folosit de aceste disk-uri, fiind dificila adaptarea acestuia (mai precis a componentelor unice, specifice fiecarui disk in parte), asfel incat sa functioneze corect cu noile capete de citire/scriere.

In ciuda tuturor acestor probleme, QUARTZ Data Recovery a reusit sa recupereze cu succes date de pe disk-uri Seagate Rosewood, chiar daca acestea au prezentat defecte mecanice sau au avut firmware-ul defect.

Specialistii QUARTZ Data Recovery va sunt alaturi si va asteapta de fiecare data cand aveti de recuperat date de pe un disk Seagate. Nu ezitati sa ne contactati!