Data Recovery Lab
By QUARTZ / BlogSfaturi utile / 0 Comments

Despre recuperarea datelor

Peste 95% din solicitările care ne sunt adresate de către potențialii noștri clienți se concentrează în jurul a patru întrebări:

Opinia noastră este aceea că trebuie să transmitem clienților informația corectă pe care trebuie să o cunoască, bazată pe o analiză pertinentă și reală a fiecărui caz în parte și nu pe cea pe care le-ar place să o primească, deoarece de multe ori diferența dintre cele două poate fi foarte mare. În continuare, vom răspunde la fiecare din aceste întrebări.

Cât costă recuperarea datelor?

Dacă procesul de recuperare ar fi ceva standardizabil și reproductibil pentru orice suport de stocare atunci problema s-ar rezolva prin stabilirea unui preț pe cantitatea de date recuperată. Însă, în practică, lucrurile nu stau chiar așa, iar în stabilirea prețului, cel mai mult contează este totalitatea procedurilor necesare pentru a avea acces la date. Din acest motiv, prețurile diferă foarte mult. Spre exemplu, dacă un disk are probleme cu suprafața de înregistrare dar capetele de citire/scriere sunt încă funcționale, recuperarea a 1TB de date de pe un astfel de disk va costa mult mai puțin decât recuperarea unui singur GB de date de pe un disk cu capetele de citire/scriere defecte. Motivul este acela că în cel de-al doilea caz, pentru recuperarea datelor este nevoie de o intervenție pe partea mecanică a disk-ului, intervenție care este foarte costistoare. În altă ordine de idei, nu pentru toate disk-urile prețul poate fi același. Să exemplificam prin compararea a două disk-uri externe 2.5” de 1TB de la Western Digital: unul care folosește tehnologie clasică și altul care folosește tehnologie SMR. Recuperarea disk-ului cu tehnologie SRM este mult mai complicată și mai consumatoare de resurse și know-how decât a disk-ului normal deoarece sunt necesare mult mai multe operațiuni suplimentare pentru accesarea datelor (deblocarea accesului la firmware deoarece blocarea este activată în microprocesorul plăcii electronice, blocarea scrierii pentru evitarea coruperii benzilor SMR și a translatorului, recuperarea celui de-al doilea translator, decriptarea datelor, etc). Toate aceste operațiuni implică costuri suplimentare, deși comercial vorbim de același tip de disk: Western Digital extern de 1TB. Situații similare întâlnim și în cazul SSD-urilor, a stick-urilor de memorie sau al cardurilor de memorie. Concluzionând în acestă direcție, recuperarea unui stick de memorie sau al unui card de memorie defect este mult mai dificilă decât recuperarea unui sistem RAID.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta grila de prețuri informative practicate de către QUARTZ Data Recovery, accesând link-ul https://www.quartz.ro/preturi/.

Recuperarea numai a anumitor date poate reduce prețul?

Răspunsul este NU. Cel mai important element care definește prețul este dat de cumulul resurselor (tehnice, logistice, know-how, etc) necesare pentru a accesa datele. Aceste resurse sunt obligatorii indiferent de câte date se dorește a fi recuperate. Putem da cel mai simplu și relevant exemplu: recuperarea unui disk lovit (DEFECT MECANIC). Pentru obținerea accesului la date sunt necesare o serie de operațiuni (desigilarea disk-ului în CLEAN ROOM, dezasamblarea acestuia, curățarea platanelor, înlocuirea capetelor de citire/scriere, modificarea firmware-ului astfel încât disk-ul să accepte noile capete de citire, etc). Aceste operații (care reprezintă cea mai mare parte a procesului de recuperare), sunt necesare chiar dacă se dorește recuperarea numai a unui singur fișier sau a tuturor datelor de pe disk. Și exemplele pot continua. Din acest motiv, nicio companie care face recuperări profesionale de date, nu va tarifa în funcție de cantitatea de date solicitată pentru recuperare.

Cât durează recuperarea datelor?

Din pacate, nici în acest caz nu putem vorbi de un termen standard. Deși în general cazurile medii se pot rezolva în aproximativ o zi sau două (poate chiar în aceeași zi), cazurile mai complicate pot dura una sau poate două saptămâni. Perioada de recuperarea nu este determinată de faptul că nu putem să ne ocupăm de cazuri imediat ce acestea ajung în laborator ci de faptul ca procesul de recuperare este unul de durată, respectiv fiecare etapă din procedura de recuperare a datelor necesită o anumită durată de timp în care trebuie parcursă. Majoritatea cazurilor sunt rezolvate într-o zi sau două, însă recuperarea disk-urilor cu defecte mecanice, a sistemelor RAID complexe, a stick-urilor de memorie sau cardurilor defecte poate dura până la două săptămâni. Desigur, sunt șanse considerabile ca și acestea să fie rezolvate mult mai repede, însă din pacate acest lucru nu poate fi considerat o regulă. Suntem întrebați de multe ori de posibilitatea achitării unei taxe de urgență în schimbul urgentării lucrului. Având în vedere faptul că deținem suficientă capacitate de procesare a cazurilor de recuperare a datelor, toate acestea sunt tratate în regim de urgență fără costuri suplimentare din partea clienților. Dacă, tehnic vorbind, este posibilă recuperarea rapidă a datelor, aceasta va fi efectuată fără costuri suplimentare.

Se pot recupera datele?

Similar cu răspunsurile la întrebările anterioare, răspunsul la această întrebare este că da, în general este posibilă recuperarea datelor. Totuși, sunt situații în care recuperarea datelor NU este posibilă sau este decat parțial posibilă. Fără a analiza concret fiecare situație în parte, ne este greu să răspundem la această întrebare deoare nu întotdeauna ni se transmite informația corectă: ce s-a întamplat, care sunt simptomele corecte și exacte, ce s-a întreprins ulterior, dacă au mai fost intreprinse acțiuni în direcția recuperării datelor și ce anume, etc. Sunt situații în care datele nu se pot recupera deloc (Exemple: suprafață de înregistrare a disk-urilor distrusă complet, date criptate pentru care nu se cunosc cheile de decriptare, date șterse de pe SSD-uri, date suprascrise, unele carduri de memorie formatate, etc) sau date care nu se pot recupera într-o formă suficient de calitativă pentru client (Exemplu: un disk având 2 platane, 4 capete de citire/scriere iar pe una din cele 4 suprafatele avem HEADCRASH-uri (zgârieturi profunde care împiedică complet citirea acelei suprafațe). Deși în teorie putem face o imagine a 75% din suprafața disk-ului, gradul de recuperabilitate depinde de tipurile de fișiere care erau stocate pe disk. Dacă vorbim de fișiere video de dimensiuni mari, procentul de recuperabilitate va fi zero, deși avem accesată o suprafață de 75% din imaginea disk-ului).

Cât durează analiza?

Politica nostră este de a nu face analize “pe loc” deoarece considerăm că acestea nu sunt întru totul relevante. “Pe loc”, se poate forma doar o idee despre complexitatea problemei și ce ar implica recuperarea datelor, însă nu se poate face o analiză amănunțită care să poată furniza un procent de recuperabilitate, starea fișierelor solicitate de catre client, etc.

În concluzie, pentru a putea răspunde la toate aceste întrebări trebuie să facem o analiză reală a fiecarei situații în parte, luând în considerare toate aspectele ce pot fi implicate în recuperarea datelor. Această analiză se poate face exclusiv în laboratorul nostru și în majoritatea cazurilor este GRATUITĂ. Ulterior vom transmite prin email concluziile noastre, iar clienții pot lua decizia cea mai bună în ceea ce îi privește.

Suportul de stocare defect se poate repara?

Răspunsul este NU. Nicio companie care face recuperări de date nu repară suporturi de stocare defecte. Repararea acestora nu este fezabilă din punct de vedere tehnic și financiar. Niciodată, un suport de stocare defect care a fost “reparat”, nu va prezenta încredere pentru a fi re-utilizat. Nu se poate face re-certificarea unuia reparat fără a trece printr-un proces asemenător celui din fabrică, lucru ce implică utilizarea unor echipamente specifice procesului de producție (nefezabil din punct de vedere tehnic). În altă ordine de idei, producătorii interzic comercializarea pieselor de schimb necesare și din acest motiv, pentru a putea recupera datele, piesele de schimb se obțin prin dezasamblarea unor suporturi de date similare și funcționale, care practic devin consumabile (nefezabil din punct de vedere financiar).

Cum pot intra în posesia datelor recuperate?

Pentru a intra în posesia datelor recuperate sunt disponibile mai multe opțiuni:

  • Transfer pe un suport de stocare funcțional care va fi pus la dispoziția noastră de către Dvs. În cazul în care nu dețineți unul însă doriți să achiziționați, recomandăm achiziția online de pe site-urile de profil, cu livrare la sediul nostru. Trebuie reținut faptul că transferul datelor recuperate pe noul suport de stocare va fi o operațiune de durată (în general durează aprox. 45 minute pentru fiecare 100GB, însă durata este influențată de tipul suportului de stocare, de numărul de fisiere, etc) și nu putem avea nicio influență asupra acesteia. Suportul de stocare pe care îl primim pentru transferul datelor recuperate, nu trebuie să conțină alte date.
  • Transfer online securizat similar WeTransfer, însă utilizând serverul nostru. Datele vor fi criptate cu parola de 16 caractere. Această opțiune este ideală pentru cantități de date de până la 100GB.
  • Transfer online securizat prin FTP, utilizând serverul nostru. Acestă opțiune este ideală pentru cantități de date de până la 500GB.
  • Transfer online în contul CLOUD al Dvs. Aceasta opțiune este ideală pentru cantități de date de până la 1TB.

Cum se poate plăti pentru serviciul de recuperare date?

Plata serviciului de recuperare date se poate face cu cardul bancar sau cash la sediul nostru, dar și prin transfer bancar. Pentru a putea emite factura fiscală, sunt necesare datele de facturare. Plata se va face cel târziu odată cu recepționarea datelor recuperate.

Cum este asigurată confidențialitatea datelor?

În momentul în care suportul de stocare este recepționat pentru recuperare de date de către QUARTZ Data Recovery, se va încheia un contract de prestări servicii în care vor fi stipulate toate detaliile necesare unei desfășurări a procesului de recuperare date în condiții cât mai echitabile pentru ambele părți. Acesta contract cuprinde și clauzele de confidențialitate necesare. Termenii contractuali pot fi consultați accesând pagina https://www.quartz.ro/termeni-contractuali/.

Pentru alte informatii ne puteti contacta folosind detaliile de la https://www.quartz.ro/contact/.