SandForce SSD
By QUARTZ / Blog / 0 Comments

Din nou despre SSD-uri

Ultimii ani au marcat victoria SSD-urilor în bătălia pentru supremația suporturilor pentru salvarea datelor. De la an la an, prețurile au scăzut, iar capacitățile au crescut, acestea devenind alegerea standard adoptată de producătorii de calculatoare sau laptop-uri. Tot mai mulți utilizatori se orientează către schimbarea hard disk-urilor tradiționale cu SSD-uri. Piața este inundată de o multitudine de producători, modele, capacități, însă toate acestea au câteva lucruri în comun, care din punctul de vedere al recuperării datelor poate fi un plus pentru unele sau un mare minus pentru altele.

Începurile SSD-urilor au fost marcate de prezența a trei producători: Intel, Samsung și Micron. Dacă Intel și Samsung au avut abilitatea de a produce SSD-urile integral utilizând propriile componente, Micron a avut o mare problemă: lipsa unui controler în jurul căruia să își dezvolte propriile SSD-uri. Soluția salvatoare a venit de la Marvell, o cunoscută companie producătore de microprocesoare, care a creat un nou controler (Marvell 88SS9174) și a acordat licență de utilizare pentru SSD-urile Micron. Începuturile au fost dificile deoarece Micron a fost nevoită să scrie propriul firmware și să creeze propriul design al circuitelor electronice. Aproape similar și alte companii, care au intuit potențialul SSD-urilor (Sandisk, Plextor, Lite-On, etc) au început să le producă folosind procesoare Marvell. Fiecare din ale au fost nevoie să-și dezvole propriile soluții firmware și propriile design-uri ale plăcii electronice. Din aceste motive, atât de multe SSD-uri, bazate pe un controler atât de comun, sunt atât de diferite. Implicațiile în segmentul recuperărilor de date sunt ușor de intuit.

Un punct de cotitură în evoluția SSD-urilor a fost marcat de o companie aproape necunoscută, care a venit cu un concept inovator: acela de a produce și furniza kit-uri complete pentru producerea de SSD-uri. Compania se numea SandForce iar numele acesteia încă provoacă indignare atunci când se vorbește despre recuperarea datelor. Ideea celor de la SandForce a fost de a crea o soluție simplă pentru producția de SSD-uri, oferind companiilor interesate controlerul, firmware-ul și designul plăcii electronice (PCB-ului). Practic, companiile care erau interesate de producția de SSD-uri nu trebuiau decât să cumpere kit-ul de la SandForce, să aplice memoriile NAND pe circuitele electronice fabricate după specificațiile primite cu kit-ul de producție și să-și inscripționeze propriul brand pe etichetele noilor SSD-uri. Din motive lesne de înteles, SandForce a ales să își protezeje patentele și brevetele prin criptarea a tot ce însemna componentă software în SSD (firmware-ul, conținutul fizic al memoriilor NAND, etc). Acest lucru a reprezentat și un punct de cotitură în recuperarea datelor. Dacă până la SandForce se putea aplica o metodă brută de recuperare a datelor prin accesarea datelor direct din cip-urile de memorie, criptarea conținutului acestora a făcut imposibil acest lucru.

Controlerele produse de SandForce s-au remarcat însa prin instabilitate, creând foarte multe probleme și din acest motiv, majoritatea marilor producători de SSD-uri au renunțat la utilizarea acestora. Totuși ideea de dezvoltare de kit-uri pentru producția de SSD-uri câștigat teren și două companii specializate în producția de microprocesoare au început să producă astfel de soluții: Silicon Motion și Phison. Foarte mulți producători de SSD-uri își bazează azi producația pe acești doi furnizori. Chiar și marile companii (ex. Intel), au ales să utilizeze pentru unele din produsele lor astfel de soluții în detrimentul celor dezvoltate intern din cauza reducerilor de costuri.

Recuperarea datelor de pe SSD-uri implică găsirea de soluții specifice fiecarui tip de controler în parte, dar și pentru fiecare variație a firmware-ului intern. Din acest motiv, unele SSD-uri sunt recuperabile, iar altele (încă) nu. Rapiditatea găsirii soluțiilor depinde de reverse engineering-ul care trebuie făcut pentru fiecare tip de controler și de firmware în parte, adică de reușita dezasamblării SSD-ului (spargerea criptării, dezasamblarea firmware-ului, înțelegerea funcționării acestuia) dar și de dezvoltarea soluției software și eventual hardware de accesare a datelor.

Din cauza eforturilor uriașe impuse de aceste lucruri, nejustificabile din punctul de vedere al costurilor finale, companiile care oferă servicii de recuperare de date de pe SSD-uri achiziționează soluțiile de recuperare în schimbul dezvoltării acestora, soluții care la momentul scrierii acestor rânduri sunt dezvoltate de o companie din Rusia – ACE Laboratory. Aceasta este singura companie care în acest moment produce soluții de recuperare a datelor de pe SSD-uri, soluții care sunt folosite de majoritatea firmelor de specialitate din lume.

Dacă doriți să cunoașteți mai multe despre SSD-uri, dar și despre recuperarea datelor de pe acestea, ne puteți contacta oricând. Specialiștii QUARTZ Data Recovery vă vor răspunde de fiecare dată, cu promptitudine și profesionalism.