In general, majoritatea dintre noi suntem familiarizati cu HDD-urile ca principal mijloc de stocare a datelor. Acestea isi bazeaza functionarea pe inregistrarea informatiei pe suportul magnetic aflat pe suprafetele platanelor. SSD-urile, pe care multi le cred ca reprezentand solutia viitorului in domeniul stocarii datelor, se bazeaza pe o tehnologie total diferita pentru inregistrarea datelor. Acestea utilizeaza chip-uri de memorie flash NAND de mare viteza, iar informatia este stocata in celulele acestor chip-uri. Constructiv vorbind, SSD-urile se aseamana mai mult cu stick-urile USB decat cu HDD-urile. Comparativ cu HDD-urile, SSD-urile prezinta avantaje, dar si unele dezavantaje.
Datorita faptului ca tehnologia si utilizarea acestora nu este atat de larga ca in cazul hard disk-urilor, a facut ca in jurul acestora sa planeze anumite “prejudecati”, pe care vom incerca sa le discutam in continuare.
-
SSD-urile sunt scumpe. In general acest lucru este adevarat. Costul pe GB de capacitate este mult mai mare decat in cazul HDD-urilor, mai ales in cazul SSD-urilor care folosesc memorii SLC. Insa, daca in constructia SSD-ului se utilizeaza memorii MLC, costul GB-ului scade considerabil, insa pretul ramane considerabil mai mare decat in cazul HDD-urilor.
-
SSD-urile se uzeaza. Celulele de memorie folosite sunt gandite constructiv pentru un anumit numar de scrieri si da, este adevarat ca dupa un anumit timp, performanele SSD-ului si capacitatea de utilizare se diminueaza. Insa, privind pe ansamblu, exceptand deficientele de fabricatie, durata de viata a unui SSD poate fi mai mare decat a unui HDD.
-
Datele sterse de pe un SSD nu se mai pot recupera. In mare parte acest aspect este adevarat insa, pentru concretizarea lui, sunt necesari o serie de factori, ce tin in special de suportul functiei TRIM la nivelul SSD-ului si al sistemului de operare. Aceasta functie asigura functionarea SSD-ului in parametrii optimi, marind durata de viata si performantele, actionand prin rescrierea celulelor de memorie pe care sistemul de operare, prin intermediul sistemului de fisiere nu le foloseste. Practic, odata sterse datele la nivelul sistemului de fisiere, acestea sunt sterse fizic din celulele de memorie, lucru care duce la imposibilitatea recuperarii ulterioare ale acestora.
Inainte de a va decide daca un SSD sau un HDD este mai potrivit nevoilor dumneavoastra, luati in considerare toate aspectele. Daca doriti capacitate marita de stocare, la un pret mic, optati pentru HDD. Daca doriti performata si durabilitate, chiar daca pretul este mai mare, optati pentru un SSD. In cazul in care aveti nelamuriri si nu va hotarati pentru ce sa optati, nu ezitati sa ne contactati.