Toshiba HDDs
By QUARTZ / Blog / 0 Comments

Recuperarea disk-urilor Toshiba

Acest articol isi propune sa detalieze cateva dintre particularitatile hard disk-urilor Toshiba si implicatiile acestora pentru recuperarea datelor.

Exceptand noile harduri de la Hitachi care sunt brand-uite Toshiba, harduri care nu au nimic in comun cu arhitectura traditionala Toshiba, disk-urile produse de gigantul japonez Toshiba au o caracteristica, ce le face putin diferite fata de cele produse de alti competitori. Acestea se caracterizeaza prin faptul ca, avand in vedere mici exceptii, intreg codul software specific necesar functionarii disk-ului (firmware-ul) este stocat intr-un cip ROM pe placa electronica. Spre deosebire de acesta, cei de la: Western Digital, Seagate, Samsung, etc au optat pentru stocarea celei mai mari parti din acest cod pe suprafata platanelor, intr-o zona speciala de service (SA – Service Area). Acesta diferenta implica avantaje dar si dezavantaje. Un avantaj este acela ca in cazul disk-urilor Toshiba posibilitatea degradarii firmware-ului este mult mai mica decat in cazul altor disk-uri deoarece, nu ne mai confruntam cu aparitia sectoarelor defecte din zona de service. Dezavantajul major este acela ca, in conditiile in care placa electronica originala este suficient de deteriorata, adica continutul ROM-ului este pierdut, este posibil si probabil ca datele sa nu se mai poata recupera. Un alt avantaj este acela ca analiza preliminara si evaluarea disk-urilor Toshiba se poate face mai rapid decat in cazul altor harduri, in special in cazul defectelor fizice si mecanice.

In trecut, disk-urile Toshiba s-au caracterizat printr-o calitatea slaba a motoarelor utilizate, care datorita lubrefiantului din interiorul acestora, ce devenea vascos in timp, provoca imposibilitatea rotirii platanelor la viteza necesara de lucru sau blocarea completa a acestora. Solutia corecta in aceste cazuri era transferul platanelor pe un alt sasiu compatibil, cu motor functional. Operatia crestea in complexitate proportional cu numarul de platane din interior deoarece era absolut esential sa nu se piarda sicronizarea acestora. Cu timpul, cei de la Toshiba au rezolvat problema motoarelor si in acest moment disk-urile lor sunt unele din cele mai fiabile de pe piata.

Pentru piata disk-urilor externe, Toshiba a inceput sa opteze pentru solutii constructive similare cu cele de la Western Digital, integrand conectorul USB direct pe placa electronica. Din fericire, nu au optat si pentru implementarea criptarii datelor in spatele bridge-ului USB cum au facut-o cei de la Western Digital. Datorita faptului ca interfata USB limiteaza drasnic accesul la resursele disk-ului printr-un control la nivelul firmware-ului, este necesara ocolirea interfetei USB. Aceast lucru se poate face folosind o placa electronica SATA compatibila, prin adaptata placii electronice respective la partea mecanica a disk-ului defect sau prin lipirea unui conector SATA in spatele bridge-ului USB.

Alte probleme ce pot aparea la disk-urile Toshiba sunt specifice tuturor tipurilor de disk-uri: defectarea capetelor de citire/scriere, deteriorari ale suprafetei de inregistrare datorate in principal lovirii/bruscarii/miscarii laptop-ului in timpul functionarii (in timp, aceste deteriorari ale suprafetei provoaca si defectarea capetelor), defectarea partii electronice sau blocarea capetelor pe platane, impiedicand rotirea acestora.

QUARTZ Data Recovery va poate oferi consultanta si servicii complete de recuperare a datelor de pe toate tipurile de hard disk-uri existente. Nu ezitati sa ne contactati.