In aprox. 90% din cazuri, disk-urile care scot zgomote mecanice (detalii mai multe aici) sufera de defectarea capetelor de citire/scriere si in foarte multe situatii deteriorari ale suprafetei de inregistrare la nivelul platanelor. Recuperarea datelor in aceste cazuri este complicata, costisitoare si in functie de deterioarea platanelor, incerta. Este obligatoriu sa nu se mai incerce pornirea disk-urilor defecte, fara o analiza prealabila in camera alba. Analiza implica distrugerea sigililor disk-ului, pierderea garantiei si daca datele nu sunt suficient de importante, schimbarea disk-ului in garantie poate fi o optinune ce merita luata in calcul.
In primul rand, in aceste cazuri, trebuie procurate capetele de citire/scriere compatibile. Avand in vedere ca producatorii nu vand componente de schimb, acestea se obtin dezmembrand un disk functional. Pentru a fi compatibile, trebuie sa indeplineasca anumite caracteristici. In general, nu este suficient ca disk-ul defect si disk-ul donor sa fie acelasi model. In multe cazuri, daca disk-ul are deteriorari de suprafata, este posibil sa nu fie suficient un disk donator, deoarece noile capete de citire/scriere se vor defecta si acestea dupa un anumit timp de functionare. Costul pieselor de schimb este principalul motiv pentru care acest tip de recuperare este mult mai scump decat alte tipuri.
Dupa procurarea pieselor de schimb (a noilor capete de citire/scriere), folosind dispozitive hardware special concepute, se extrag capetele de citire/scriere defecte si se inlocuiesc cu cele functionale. Aceste dispozitive sunt necesare deoarece este obligatoriu ca schimbarea capetelor sa nu produca deteriorari suplimentare ale disk-ului. Avand in vedere faptul ca fiecare set de capete este intr-un fel unic (unicitate rezultata in urma procesului de fabricatie), sunt necesare ajustari la nivelul firmware-ului pentru ca disk-ul sa poata fi initializat, obtinand astfel acces la date. Capetele nefiind originale, de cele mai multe ori, citirea se va face la viteze mai mici decat in mod normal, insa scopul este extragerea datelor, de accea continutul disk-ului defect se transfera pe un disk functional, ce poate fi ulterior analizat fara riscul distrugerilor suplimentare.
Foarte multi clienti ne pun intrebari suplimentare cu privire la recuperarea acestor cazuri. Onest vorbind, raspunsurile nu sunt atat de simple. Sa le luam pe rand:
-
Se pot recupera datele? In general da, insa totul depinde de starea platanelor. Raspunsul exact la aceasta intrebare nu se poata da decat in momentul in care se incepe efectiv recuperarea. Orice estimari initiale de recuperabilitate, fara desfacerea disk-ul si fara cunoasterea starii suprafetei de inregistrare, nu pot fi exacte. Nu poti sa estimezi ceva despre care nu ai suficiente informatii. In multe cazuri, recuperarea este partiala.
-
Cat costa recuperarea datelor? In aprox. 90% din cazurile in care disk-urile scot zgomote macanice, pretul variaza intre 250 de euro si 350 de euro (fara TVA), variatie data de procentul de recuperabilitate si pretul pieselor de schimb. Sunt cazuri in care pretul poate sa fie mai mare (atunci cand sunt necesare mai multe disk-uri functionale pentru piese, sau cand disk-ul a suferit deteriorari suplimentare in urma altor tentative de recuperare nereusite).
-
Cat dureaza recuperarea datelor? Timpul de recuperare variaza de la caz la caz, in functie de disponibilitatea pieselor deschimb, de timpul necesar procurarii acestora si de distrugerile la nivelul superafetei de inregistrare. Uzual, astfel de recuperari dureaza cateva zile, insa pot fi cazuri in care recuperarea dureaza 2-3 saptamani.
Pentru detalii suplimentare, specialistii QUARTZ Data Recovery va stau oricand la dispozitie.