Synology NAS
By QUARTZ / Blog / 0 Comments

Recuperarea datelor de pe NAS-uri

Pierderea datelor va poate provoca multe dureri de cap si va poate crea probleme pentru afacerea D-voastra. In multe situatii, asemenea incidente pot duce la pierderea credibilitatii companiei si totodata va pot genera costuri mari in cazul in care datele sunt irecuperabile. Pentru a evita asemenea neplaceri, tot mai multe companii utilizeaza sisteme NAS (Network Attached Storage) pentru sustinerea activitatii de zi cu zi. Aceste sisteme imbina flexibilitatea in utilizare cu un grad sporit de protectie si toleranta la defectiuni. Totusi, ca toate sistemele de stocare, NAS-urile pot fi subiectul pierderilor de date, pierderi care de cele mai multe ori sunt mult mai complexe decat in cazul altor suporturi de stocare.

Complexitatea sistemelor NAS este mult mai mare decat cea a disk-urilor externe. Diferenta fundamentala dintre cele doua dispozitive este aceea ca NAS-urile nu se conecteaza la calculator folosind portul USB ca in cazul disk-urilor externe, ci se ataseaza direct in reteaua locala, legandu-se in router. Ele poseda un sistem de operare propriu, de regula bazat pe Linux, ce permite folosirea unui sistem de fisiere pentru stocarea datelor. Sunt disponibile sisteme avansate al controlului accesului bazate pe utilizatori si drepturi de accesare a datelor. Serviciile de backup si media streaming nu sunt nici ele uitate. NAS-urile practic se comporta ca un cloud privat, utilizarea sa fiind foarte simpla si facila.

Pentru stocarea efectiva a datelor, sunt utilizate hard disk-uri performante sau SSD-uri, configurate in sisteme RAID, pentru a asigura toleranta crescuta la defecte si viteza sporita in utilizare. Cunosterea particularitatilor sistemelor NAS si a configuratiilor RAID utilizate este esentiala pentru analizarea si recuperarea datelor de pe acestea atunci cand ele nu mai pot fi accesate. Fie ca este o problema a hardware-ului in sine, fie ca este o problema ce apare ca urmare a unei utilizari defectuase, pierderea de date este posibila. De aceea, se impune manipularea cu atentie a acestora, evitandu-se lovirea/trantirea sau miscarea mai ales in timpul functionarii. Este obligatoriu sa se evite reinitializarea sistemelor cu erori deoarece acest lucru poate duce la distrugerea datelor. Nu riscati integritatea datelor prin folosirea de tehnici si proceduri cu care nu sunteti familiarizati.

QUARTZ Data Recovery este specializata in recuperarea de date de pe sisteme NAS cu defectiuni fizice sau logice, indiferent de configuratia RAID interna a disk-urilor sau de capacitatea acestora. Apelati la profesionisti!