AirVsHeliu
By QUARTZ / Blog / 0 Comments

Recuperarea datelor de pe disk-urile cu heliu

Inainte de a prezenta particularitatile unei recuperari a datelor de pe disk-urile cu heliu, sunt necesare cateva precizari esentiale, care presupun demontarea mitului conform caruia disk-urile sunt vidate in interior. Nu, nici vorba, acest lucru este complet fals! Majoritatea au chiar un orificiu in capac, obturat cu un filtru de particule, iar pe eticheta acestora scrie “Breathing Hole. Do not cover”. Acest aspect este mai mult decat sugestiv. Ideea este ca in timpul functionarii, capetele de citire/scriere nu ating suprafetele platanelor ci “plutesc” la o distanta de aprox. 2-4 microni de acestea. Aceasta “plutire” este permisa de o perna de aer care se produce datoria vitezei de rotatie a disk-urilor. Acel orificiu de respiratie este necesar pentru egalizarea presiunii interne din disk cu cea exteriora, facand posibila functionarea corecta a acestor suporturi de stocare a datelor.

Necesitatea unor capacitati de stocare sporite si a unor viteze de lucru mai mari a dus la dezvoltarea de noi tehnologii pentru fabricarea hard disk-urilor. Ideea de baza a fost reducerea distantei dintre capul de citire/scriere si suprafata de inregistrare, aspect ce a permis densitati mai mari de inregistrare, precum si reducerea frecarii in timpul functionarii. Aceste progrese au fost posibile prin inlocuirea aerului cu heliu, un gaz mai putin dens. Insa acest lucru are implicatii majore asupra recuperarilor de date in cazul defectelor mecanice pentru ca aceste disk-uri, deoarece atunci cand sunt deschise, trebuie manevrate in spatii umplute cu heliu, iar utilizarea unei simple camere albe nu este de nici un ajutor, deoarece lipsa gazului necesar poate provoca distrugerea suportului de inregistrare si implicit imposibilitatea recuperarii de date.

Pana in acest moment, QUARTZ Data Recovery nu s-a confruntat cu necesitatea unei recuperari de date de pe un astfel de disk, insa cu certutudine va fi o mare provocare pentru specialistii nostrii.