By QUARTZ / Blog / 0 Comments

Prevenirea defectarii hard disk-urilor externe

Defectarea hard disk-urilor externe este una din cele mai serioase probleme ce poate aparea, cu implicatii serioase atat pentru persoanele fizice cat si pentru companii. Acest lucru este grav deoarece, in general hard disk-urile externe pastreaza date importante sau backup-uri ale acestora.

Cea mai buna metoda de a preveni pierderea datelor este de a reduce sansele ca disk-ul extern sa se defecteze, prin luarea de masuri preventive si folosirea acestuia cu grija. Practic, secretul consta in intelegerea factorilor ce pot contribui la defectarea lui si luarea de masuri adecvate pentru evitarea acestora. Acesti factori pot fi: fluctuatiile de tensiune, variatiile de temperatura, condensul, miscarea acestora in timpul functionarii, lovirea sau trantirea acestora, etc. Defectarea electrica a disk-urilor externe este, in general, provocata de folosirea alimentatoarelor defecte sau de folosirea gresita a acestora. Rezultatul este arderea partii electronice a hard disk-ului, insa sunt situatii cand este provocata si arderea preamplificatorului capetelor de citire/scriere, rezultand imposibilitatea folosirii acestora. Daca defectele produse de variatiile de temperatura sau de prezenta condensului sunt mai rare, cele provocate de miscarea disk-ului in timpul functionarii, lovirea sau trantirea acestuia, sunt mult mai frecvente, dar si mai grave, deoarece in majoritatea cazurilor acestea au ca rezultat aparitia zgarieturilor pe suprafata de inregistrare a platanelor, dar si a defectarii capetelor de citire/scriere. In aceste circumstante putem vorbi numai despre o recuperare partiala a datelor.

Monitorizarea continua a starii disk-ului, prin folosirea de programe ce utilizeaza tehnologia S.M.A.R.T., va poate alerta cu suficient timp inainte de defectarea disk-ului, astfel incat sa puteti lua masuri preventive, realizand copii de siguranta a datelor.

Conectarea si deconectarea corecta a acestor dispozitive este extrem de importanta pentru a va asigura ca nu vor exista pierderi de date. Nu uitati sa utilizati intotdeauna optiunea “Remove Device” inainte de a deconecta disk-ul, pentru ca toate datele sa fie stocate corect si in siguranta.

Va rugam sa retineti faptul ca disk-urile externe nu trebuie niciodata miscate in timpul functionarii, bruscate, lovite sau trantite. Daca un disk extern a suferit un soc mecanic este foarte important sa nu se mai incerce utilizarea sa in speranta ca va functiona deoarece, daca in timpul lovirii capetele de citire/scriere s-au deformat, atunci cand se va incerca pornirea lui, acestea vor distruge suprafata de inregistrare si implicit si datele Dvs. De aceea se recomanda o inspectie a partii mecanice in camera alba, pentru a avea certitudinea ca aceasta este in stare buna de functionare.

Pentru orice intrebare suplimentara va rugam sa va adresati specialistilor QUARTZ Data Recovery.