By QUARTZ / Blog / 0 Comments

Mituri greșite despre recuperarea datelor

Recuperarea datelor este un serviciu de nișa și din acest motiv foarte multe persoane nu sunt complet informate cu privire la ce înseamnă și implică o corectă execuție a acestor servicii. Prioritatea principală trebuie să fie siguranța datelor urmată de oferirea unui cost corect pentru recuperarea acestora. Internetul și “sfaturile prietenilor”, în aceste cazuri pot fi surse nocive de informare datorită faptului că niciodată cei cu experiență în recuperarea datelor nu își vor face public know-how-ul. Asadar, în majoritatea cazurilor cei care oferă sfaturi sunt persoane lipsite de experiență, care vor să impresioneze. Cel mai elocvent exemplu este cel al sfatului referitor la “partea electronică defectă” și la schimbarea acesteia cu alta de la un disk similar. Dacă la unele modele de disk-uri produse până acum aproximativ 10 ani acest lucru era valabil, la noile modele de disk-uri nu mai funcționează. Tehnic, nu are cum să funcționeze, așadar cei care afirmă această posibilitate nu spun adevărul. Recent însă, au apărut noi mituri, la fel de false și eronate. Iată unele dintre ele:

Capetele lipite pe platan

La hard disk-uri, în special la cele de laptop și la cele externe, poate apărea fenomenul de blocare a capetelor pe platan. Acest lucru poate apărea din cauza atracției moleculare atunci când capetele ajung accidental pe platanele care în acel moment nu se rotesc. Rezultatul este imposibilitatea motorului de a se mai roti, disk-ul nemaifiind detectat. Pe YouTube au apărut diverse filmulețe prin care se oferă soluții miraculoase de remediere a problemei. Pe langa faptul că soluțiile prezentate nu sunt efectuate într-o camera albă (Class 100 Clean Room), acestea sunt total greșite, în realitate ducând la ruperea capetelor de citire, dar și la zgârierea platanelor.

Ținta unei firme serioase de recuperare de date este “deblocarea capetelor” evitând distrugerea capetelor de citire/scriere și zgârierea platanului. Salvarea capetelor de citire/scriere originale are un efect major în procesul de recuperare deoarece face ca prețul final sa fie mult mai mic.

Din experiența profesională, recuperarea datelor de pe un disk la care au intervenit persoane neavizate în felul în care este prezentat pe Youtube costă cel puțin dublu decât dacă intervenția inițială s-ar face într-un laborator specializat. Procentul de date recuperabile va scădea simțitor după astfel de intervenții. Diferența de preț este justificată de faptul că sunt necesare mult mai multe piese de schimb, dar și mult mai multe ore de lucru pentru recuperarea datelor.

Partea electronică defectă la hardurile lovite

Foarte mulți clienți speră că, în urma lovirii, un disk să se defecteze doar în partea electronică a acestuia. Din păcate, în majoritatea cazurilor se defecteză partea mecanică a acestuia. Dacă disk-ul nu era în timpul funcționării, adevăratele pagube nu se produc în momentul incidentului (lovirii efective) ci in timpul pornirii ulterioare. Pentru a fi siguri de recuperarea datelor, sfatul specialiștilor Quartz Data Recovery este ca un disk lovit să nu fie pornit, înainte de a fi desfăcut și analizat la partea mecanică. Motivul este simplu: dacă capetele de citire sau axul motorului suferă deformari la impact, în momentul pornirii acestea distrug parțial sau total datele stocate pe platane.

Partea electronică defectă la disk-urile care blochează calculatorul

De multe ori atunci când un disk este defect, acesta poate bloca pornirea calculatorului. Este un comportament normal, deoarece disk-ul nu răspunde corect la comenzi. În multe cazuri se suspectează partea electronică a disk-ului. Dacă aceasta ar fi defectă, putem urmării două situatii diferite de analizare a problemei. În prima din ele, hardul ar fi complet “mort”, sistemul nedetectându-l. În a doua situație, disk-ul poate pune sursa de alimentare a sistemului în scurt, acesta refuzând să pornească. Dar dacă sistemul porneste și detectează sub o formă sau alta disk-ul, natura problemei nu are cum să fie de ordin electric.

Disk-ul este detectat dar capacitatea este eronată

Aici aș vrea să reamintesc o situație în care disk-urile Seagate sunt detectate corect dar de capacitate eroanată. Ca de obicei, se suspectează partea electronică. Disk-ul pornește, dar după câteva click-uri își oprește motorul. Acesta este detectat relativ corect, adică modelul și seria sunt corecte însă capacitatea este eronată (uzual 3GB). Ei bine, în asemenea situații disk-urile au defecte mecanice, electronica fiind perfect functională. Indiciul corect este că disk-ul își oprește motorul. Acest lucru se datorează faptului că nu sunt detectate servo informațiile de către capetele de citire (fie că acestea sunt defecte, fie că servo track-urile sunt distruse, fie ambele cauze). Modelul și seria sunt citite din partea electronică (o particularitate a arhitecturii F3 de la Seagate, preluată din arhitectura SCSI/SAS). Vă puteți convinge conectând doar partea electronică a acestor disk-uri la calculator. Veți obține exact același rezultat.

Diagnosticarea corectă a hard disk-urilor este un pas esențial în recuperarea cu succes a datelor. Contactați echipa Quartz Data Recovery pentru a beneficia de o expertiză compententă și gratuită în analiza disk-ului Dvs.